ایرانیان برای ورود به ترکیه نیازی به ویزا ندارند، نزدیکی راه و هزینههای پایینتر زندگی در قیاس با بسیاری دیگر از کشورهای مهاجرپذیر، امکان تحصیل در سطح استانداردهای اروپا، امکان دریافت بورسیه تحصیلی و پیداکردن کار ضمن تحصیل، وجود رشتههای متنوع تحصیلی، عدم وجود شرط سنی و گپ تحصیلی و حضور چشمگیر دانشجویان بینالملل در ترکیه، این کشور را به مقصد بسیار مناسبی برای ادامه تحصیل تبدیل کرده است. از طرفی مدارک دانشگاههای ترکیه در تمام کشورهای جهان معتبر است و قابل ارائه برای مقاطع بالاتر در دیگر دانشگاههاست.
هزینه های تحصیل و زندگی در ترکیه
یکی از مهمترین دلایل برای تحصیل در ترکیه، هزینههای پایین این کشور در مقایسه با بسیاری دیگر از کشورهاست. نرخ بالای ارز و دشواری پرداخت آن برای بسیاری از خانوادهها سبب میشود که جمع کثیری از متقاضیان از گزینههای تحصیل در خارج از کشور منصرف شوند
شایان ذکر است که خوابگاههای کشور ترکیه خصوصا در آنکارا هزینههای مقرون به صرفهای دارند و یک وعده غذای رایگان را برای دانشجویان در نظر میگیرند که این مورد به تنهایی میتواند هزینههای ماهانه زندگی دانشجویی را به حداقل برساند
از طرفی هزینههای تحصلی در رشتههای پزشکی و دندانپزشکی در ترکیه در مقایسه با سایر کشورها بسیار پایینتر است
زبان آموزشی در دانشگاه های ترکیه و آزمون های ورودی
زبان آموزشی در دانشگاه های ترکیه عمدتا زبان ترکی است اما دانشگاههایی نیز هستند که در آنها زبانهای انگلیسی، فرانسه و آلمانی تدریس میشود. چنین دانشگاههایی برای دانشجویان مبتدی، سال اول را به آموزش آن زبان خاص اختصاص میدهند.
اصلی ترین آزمون برای تحصیل در ترکیه، آزمون یوس می باشد. این آزمون برای سنجش تسلط به زبان ترکی استانبولی
می باشد و افرادی که قصد تحصیل به این زبان را دارند باید در این آزمون شرکت نمایند.
این آزمون را می توان یکی از مهم ترین آزمون های بین المللی معرفی کرد که به زبان انگلیسی برگزار می شود و اگر داوطلب قصد تحصیل به زبان انگلیسی را داشته باشد باید در این آزمون شرکت کند
شرایط ورود به دانشگاه های ترکیه
پس از اتمام دوره دبیرستان فارغ التحصیلان وارد مرحله آزمون دو مرحلهای میشوند که از آنها به YGS و LYS یاد می شود (ÖSS)
این آزمون برای این است که دانش آموز فارغالتحصیل شده از دبیرستان اجازه ورود به دانشگاه را پیدا کند
این آزمون هر سال توسط مرکزی به نام ÖSYM برگزار میشود و بسته به نمره آزمون و علاقمندی متقاضی وی را در یکی از دانشگاهها یا مراکز آموزش عالی جای میدهد
متقاضیان که نمرات بالاتری را کسب کنند وارد دورههای چهار ساله یا BA یا Bachelor’s Degree میشوند اما کسانیکه نمرات محدودتری را دریافت کردهاند به دورههای 2 ساله یا AA یا Associate’s Degree همان دوره کاردانی وارد میشوند.
رشتههایی همچون دندانپزشکی و داروسازی به مدت 5 سال طول میکشند و برای تحصیل در رشته پزشکی باید 6 سال زمان اختصاص داده شود
دانشگاه های ترکیه بهترین فرصت را برای تحصیل ایرانیان در رشته های پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی فراهم آورده اند
پس از پایان دوره چهار ساله لیسانس دانشجو می تواند برای دوره های فوق لیسانس اقدام نماید که در حدود 2 سال طول می کشد و شامل دورههایی با پایاننامه و بدون پایاننامه یعنی thesis و non-thesis میشود
برای ادامه تحصیل در رشته دکتری حتما باید مدرک فوق لیسانس دریافت شده باشد و دوره دکتری حداقل 4 سال طول می کشد.
فارغالتحصیلان رشتههای پزشکی، داروسازی و دندانپزشکی میتوانند مستقیما به دورههای دکتری و PHD راه پیدا کنند.
ارائه مدارک مورد قبول دانشگاه های معتبر دنیا
به دلیل مدارک تحصیلی معتبری که در دانشگاههای کشور ترکیه اعطا میشود، هیچ نیازی به معادلسازی مدرک تحصیلی وجود ندارد و قابل ارائه در تمام دانشگاههای معتبر جهان و برای ورود به مقاطع بالاتر است. بنابراین اگر به دنبال آینده تحصیلی درخشان هستید و در حال حاضر در دوره پیشدانشگاهی به تحصیل مشغولید، و میخواهید وارد رشتههایی شوید که احتمال پذیرشتان در آن رشتهها در کنکور سراسری ایران کم است میتوانید دانشگاههای دولتی و یا غیر دولتی ترکیه را برگزینید.
انواع دانشگاههای دولتی و غیردولتی با تنوع بالا
دانشگاههای ترکیه به دو دسته دانشگاههای دولتی و غیردولتی تقسیم می شوند. برای ورود به دانشگاههای غیردولتی باید شهریه پرداخت شود این در حالی است ورود به دانشگاههای دولتی این کشور تقریبا رایگان است و تنها با شرکت در آزمون سراسری دانشگاه میتوانید با پرداخت مبلغ ناچیزی وارد دانشگاههای دولتی شده و تجربه تحصیل در ترکیه را با شرایطی بسیار راحتتر و هزینههایی بسیار کمتر بدست آورید. علاوه بر این، شرکت در کنکور سراسری این کشور و پذیرفته شدن در رشتههای پرطرفداری چون زیر شاخههای پزشکی و تحصیل رایگان در ترکیه به مراتب آسانتر از پذیرفته شدن در رشتههای مشابه در ایران است.
دریافت بورسیه از دانشگاههای ترکیه
سخن از بورس و دریافت کمکهزینه تحصیلی یکی از داغ ترین موضوعات تحصیل در خارج از کشور است. با افزایش دانشگاههای معتبر بینالمللی در شهرهای ترکیه که آغوش گرم خود را سوی دانشجویان خارجی نیز گشودهاند، موضوع بورسیه شدن در دانشگاههای این کشور جذابتر هم میشود. به دلیل رشد قابلتوجه ترکیه در زمینههای علمی و افزایش موسسات آموزشی، این کشور دانشجویان بسیاری را برای ادامه تحصیل بهسوی شهرهای بزرگ خود همچون استانبول، ازمیر و آنکارا فرا خوانده است. البته ناگفته نماند که شرایط تحصیلی به نسبت آسان و دردسترس نیز مزید بر اعتبار بینالمللی این دانشگاه شده و جایگاهِ ثابت آنها را در میان بهترین دانشگاههای جهان، برای متقاضیان جذابتر کرده است.
مزایای بورسیه شدن از دانشگاههای ترکیه
بورس تحصیلی در هر یک از دانشگاههای ترکیه بسته به رشته متفاوت است
کمک هزینه تحصیلی ماهیانه: مبلغ کمکهزینه تحصیلی در مقطع کارشناسی بهصورت ماهیانه حدود ۷۰۰ لیر و در مقطع کارشناسی ارشد ماهانه حدود ۹۵۰ لیر است که به دانشجو پرداخت میشود. این مبلغ در مقطع دکترا حدود ۱۴۰۰ لیر ترکیه برآورد میشود و برای دورههای پژوهشی نیز حدود ۳۰۰۰ لیر در ماه در نظر گرفته شده است.
خوابگاه: یکی از مزایای بیچون و چرای بورسیه شدن از دانشگاههای ترکیه، استفاده رایگان از خوابگاههای دانشگاههای دولتی است.
شهریه دانشگاه: شهریه دانشگاه و هزینه آموزشی برای دانشجویی که بورس تحصیلی دانشگاههای کشور ترکیه را دریافت کرده، بهصورت رایگان است و هزینه آن توسط دولت تامین میشود.
بیمه درمانی: به تمام دانشجویان بورسیه شده در ترکیه بیمه درمانی بهصورت رایگان ارائه میگردد
دوره زبان ترکی استانبولی: دانشجویانی که موفق به دریافت بورس تحصیلی شدهاند اما مدرک زبان ترکی را کسب نکردهاند، میتوانند بهصورت رایگان دوره یکساله زبان ترکی را بگذرانند و این مدرک را دریافت کنند.
کمک هزینه سفر: برای دانشجویان بورسیه شده از این دانشگاهها، مبلغی با عنوان کمکهزینه برای مسافرت به این کشور (سفر ورودی به ترکیه برای ثبت نام و برگشت از ترکیه بعد از فارغالتحصیلی) پرداخت میشود.
شرایط دریافت بورسیه تحصیلی از دانشگاههای ترکیه
سن: متقاضی دریافت بورس از دانشگاههای ترکیه در مقطع لیسانس نباید بیش از 21 سال داشته باشد.در مقطع کارشناسی ارشد نیز سن متقاضی نباید از 30 بیشتر باشد. باید توجه داشت که متقاضی بورس در این مقطع باید دوره کارشناسی را به اتمام رسانده باشد و اصل مدرک کارشناسی را ارائه دهد. دریافت بورس برای متقاضی مقطع دکتری نیز برای افراد زیر 35 سال ممکن است. دریافت بورس برای این مقطع نیز ملزم به ارائه مدرک کارشناسی ارشد است.
معدل: یکی دیگر از معیارهای دریافت بورس از دانشگاههای ترکیه، شرط معدل است. متقاضی دریافت بورس برای مقطع لیسانس باید مدرک پیشدانشگاهی یا دیپلم با معدلی بالاتر از 14 را ارائه دهد. در مقطع تحصیلی کارشناسی ارشد و دکتری باید بالاتر از 15 باشد. البته ممکن است این شرط به نسبت دانشگاه و رشته متغیر باشد، برای مثال برای دریافت بورسیه رشته پزشکی باید معدل بالاتر از 18 ارائه داد.
دانش زبان ترکی استانبولی: بهعنوان زبان اصلی برای دریافت بورسیه تحصیلی در کشور ترکیه، ارائه مدرک زبان ترکی ضروری است. با این وجود، در بیشتر دانشگاههای بینالمللی مستقر در ترکیه دروس به زبان انگلیسی تدریس میشود. اگر در دانشگاهی که پذیرش آن را دریافت کردهاید، به زبان انگلیسی تدریس میشود، باید مدرک زبان تافل یا آیلتس را ارائه دهید.تحصیل در ترکیه با دریافت بورس از دانشگاههای این کشور نه تنها محدودیتی برای دانشجو در انتخاب رشته ایجاد نمیکند، بلکه برای رشتههای دانشگاهیِ گرانقیمت نیز اعمال میشود.
تقویم آموزشی ترکیه و شباهت آن با ایران
تقویم آموزشی برای تحصیل در ترکیه تقریبا مشابه ایران است و در نیمههای ماه سپتامبر (شهریور ماه) آغاز میشود و با برخی از تغییرات در مناطق حاشیهای و حومهها تا نیمه ماه ژوئن ادامه پیدا میکند. مدارس آموزشهای خود را در بازه زمانی صبح و بعد از ظهر به انجام میرسانند که البته در مناطق پرجمعیت تفکیک صبح و بعداز ظهر در سیستم آموزشی اعمال میگردد. پنج روز در هفته و در فواصل روزهای دوشنبه تا جمعه مدارس مشغول به کار هستند که در حدود 35 تا 40 ساعت کاری را تشکیل میدهد.در بازه زمانی میان ماههای ژانویه و فوریه دو هفته تعطیلی زمستانی در مدارس وجود دارد. این در حالی است که مدارس و دانشگاههای ایران در فواصل روزهای شنبه تا پنجشنبه به کار خود ادامه میدهند و به غیر از تعطیلات رسمی، نوروز، طولانیترین دوره تعطیلی مدارس و دانشگاهها است. دانشگاههای ترکیه نیز معمولا سال تحصیلی آکادمیک خود را همانند دانشگاههای ایران در دو ترم برگزار میکنند.